Fiscale en financiële gevolgen echtscheiding

Een echtscheiding heeft ingrijpende gevolgen. Vaak kunt u dit niet zonder bijstand van een advocaat regelen. Een advocaat adviseert u op het gebied van de verdeling van de bezittingen, te betalen of te vorderen alimentatie en voogdij of omgangsrechten van kinderen. Te vaak gaat men voorbij aan de fiscale gevolgen van uw keuzes en compromissen. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen voor de aftrekbare hypotheekrente. Een verkeerde keuze kan de aftrek van hypotheekrente vele jaren beperken.

Pensioen en lijfrente

Op grond van de Wet Pensioenvereffening bij scheiding zal het pensioen dat één of beide partners heeft opgebouwd bij de echtscheiding moeten worden verdeeld. Maar waar heeft u nu eigenlijk recht op? De helft van het opgebouwde pensioen of juist meer? En wanneer gaat dit pensioen in? Als u met pensioen gaat of als uw partner van zijn pensioen gaat genieten? En wat als er lijfrente en kapitaalverzekeringen zijn? Een verkeerde keuze kan verstrekkende fiscale en financiële gevolgen hebben.

Ondernemingsvermogen

Ook een eenmanszaak of de aandelen van een besloten vennootschap kunnen deel uitmaken van de te verdelen gemeenschap. Wat is de onderneming nu eigenlijk werkelijk waard? Komen de bezittingen overeen met de balanswaarde? Wat houdt de fiscale oudedagsreserve in? En moet er bijvoorbeeld nog rekening gehouden worden met toekomstige lasten? Wij kunnen u adviseren over de correcte waardering van de onderneming en hoe deze het best in de verdeling kan worden meegenomen. Onze adviseur Marcel van Wezel (071-4092152) helpt u om een scheiding ook fiscaal zo goed mogelijk te regelen.